Maak van je online stage een groot succes!

30 april 2021

Na het volgen van talloze lessen, het doorspitten van tientallen boeken en het maken van lastige tentamens is het dan eindelijk zover. Je mag praktijkervaring gaan opdoen bij een erkend leerbedrijf! Een moment waar je misschien al vanaf het begin van je opleiding naar hebt uitgekeken. Je zag het al helemaal voor je een modern en stijlvol kantoor, een eigen bureau en vrijdagmiddagborrels met collega’s. Ingewerkt worden door je stagebegeleider en je gaandeweg helemaal thuis voelen. Na de zoektocht heb je een passend bedrijf gevonden. Het contract is ondertekend en dan is er helaas nog steeds corona. Dit betekent dat veel stagiaires thuis hun stage moeten starten of voortzetten. Even wennen, maar zeker niet onmogelijk! Kun jij wel wat tips gebruiken? Lees dan zeker even mee en maak van je online stage een succes.

1. Een goed begin is het halve werk

Sta vroeg op om de dag rustig te starten. Neem een frisse douche, trek je favoriete kleding aan en eet een lekker ontbijt. Ik hoor je al denken, waarom zou je je aankleden als je thuis werkt? Het is inderdaad verleidelijk om in je pyjama of trainingsbroek te werken. Toch raad ik aan om te doen alsof je ook daadwerkelijk de deur uit moet. Je bent namelijk een stuk productiever als je netjes aangekleed bent. Een goed begin is het halve werk!

Koffiemomentje op stage
Foto van Andrew Neel via Unsplash

2. Zorg voor afwisseling

Een routine is fijn, maar kan ook demotiverend werken. Wanneer je steeds weer hetzelfde werk doet of op dezelfde plek zit, heeft dat absoluut geen positieve werking op je productiviteit. Zorg voor afwisseling in je takenpakket. Stagiaires denken vaak dat hun stagebegeleider hier verantwoordelijk voor is, maar toon hierin ook zelf initiatief! Vraag om meerdere werkzaamheden of tips om meer uit je werk te halen. Wellicht zijn er nog kleinere taken die je tussendoor kunt doen die minder concentratie vergen. Werk je iedere dag op dezelfde plek? Probeer ook hier een oplossing voor te vinden. Ga in de woonkamer zitten, op de kamer van je broertje of vraag een huisgenoot om een keer te ruilen van studentenkamer. Vaak zijn er ook mogelijkheden om een plekje op school te reserveren. Maak hier gebruik van en doorbreek de sleur!

Afwisseling van werkplek tijdens je stage
Foto van Carl Heyerdahl via Unsplash

3. Goede balans tussen werk en privé

Normaal gesproken reis je in de ochtend naar kantoor en kom je ’s avonds thuis. Thuiskomen na een lange stagedag betekent tijd voor ontspanning. Helaas is dit door de huidige maatregelen vervaagd. Als je na je stage lekker op de bank gaat liggen en de tv aanzet, wil je niet het gevoel hebben dat je nog aan het werk bent. Probeer een plek te creëren die alleen bedoeld is om te werken. Ga ook niet nog ’s avonds aan deadlines werken. Zorg ervoor dat je overdag productief werkt en ontspan in de avond. Leg na je werk je laptop weg en zet deze pas de volgende ochtend weer aan. Ontvang je een keer in de avond een werkgerelateerd berichtje? Dat kan, maar maak hier geen gewoonte van. Geef je grenzen aan en zorg ervoor dat werk en privé niet door elkaar loopt.

Werk en privébalans
Foto van Irina L via Pixabay

4. Neem ook echt pauze

Het is verleidelijk om even snel een broodje te eten achter je laptop. Je hebt het druk en wilt nog even die deadline afmaken. Maar besef je je wel hoe ongezond dit is? Iedereen heeft ontspanning nodig. Zeker als je al de hele dag in dezelfde omgeving zit. Plan in de ochtend je pauze al in, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Klap je laptop dicht, maak een lekkere lunch klaar en ga naar buiten voor een wandeling. Door even iets anders te doen kom je na je pauze terug met nieuwe ideeën en inzichten. Is het slecht weer of wil je liever niet de deur uit? Eet dan met huisgenoten of plan een online lunchsessie in met je collega’s. Op deze manier leer je ze ook eens op een andere manier kennen.

Wandelen in de pauze van je stage
Foto van Dmitry Schemelev via Unsplash

5. Contacten onderhouden

Normaal gesproken zie je je collega’s of medestagiaires iedere dag. Nu alles online gaat, is dat wel even anders. Zorg ervoor dat je contacten onderhoudt. Plan een koffiemomentje in met je collega’s of stagebegeleider. Op deze manier blijf je betrokken bij het bedrijf. Ook online vrijdagmiddagborrels of andere evenementen dragen hieraan bij. Ik mag van geluk spreken dat Blogs4Travel hier veel aandacht aan besteedt. Is dit bij jou helaas niet het geval? Neem dan initiatief en doe een leuk voorstel. Grote kans dat ze het alleen maar waarderen. Niet alleen het contact met je collega’s is in deze tijd belangrijk. Onderhoud ook het contact met je studiegenoten. Deel je ervaringen en bel of app met elkaar. Je staat er immers niet alleen voor. Geef elkaar tips of praat gewoon even lekker bij.

Contacten onderhouden tijdens je stage
Foto van Compare Fibre via Unsplash

6. Vast contactmomentje

Je stage is één ding, maar daar komt natuurlijk nog veel meer bij kijken. Ja, die stageopdracht moet ook met succes worden afgerond. Dit kun je niet alleen, je hebt feedback en input van je stagebegeleider nodig. Is je stagebegeleider druk of komt het er maar steeds niet van om even rustig hierover te praten? Plan dan een vast contactmoment in. Dit kan wekelijks of maandelijks zijn, net waar jij behoefte aan hebt. Door dit moment vast te zetten, kan er niks tussen komen en krijg je de kans om het hier rustig over te hebben.

Vast contactmomentje
Foto van Gerd Altmann via Pixabay

7. Vragen kost geen geld!

Op een kantoor zie je in een oogopslag wie er tijd heeft of wie je even beter niks kan vragen. Online is dit natuurlijk wat lastiger te bepalen, maar laat dit je niet tegenhouden. Durf te vragen! Stagebegeleiders en collega’s hebben liever dat je te veel vraagt dan te weinig. Zeker in het begin van je stage. Kijk op welke manier je daar het beste invulling aan kan geven. Dit kan zijn door middel van een chatfunctie, waar je de hele dag door je collega’s kan bereiken. Op deze manier loopt ook privé en werk niet door elkaar. Het is natuurlijk niet fijn om constant je WhatsApp te moeten checken en hierdoor afgeleid te raken met niet werkgerelateerde zaken. Sommige collega’s zullen het fijner vinden om even te bellen en het mondeling toe te lichten. Zorg ervoor dat je weet welke manier van communiceren voor jou en je stagebedrijf werkt!

Vragen stellen
Foto van Dean Moriarty via Pixabay

8. Zonder doel kun je niet scoren

Hoe fijn is het om een taak van je to-do lijstje af te kunnen strepen? Dat is toch een heerlijk gevoel en het zorgt voor meer motivatie. Stel doelen op! Een stagedag beginnen zonder doelen kan erg demotiverend werken. Als je geen doel hebt, dan heb je ook geen reden om te werken. Zorg ervoor dat je een to-lijstje maakt met doelen. Zet hier niet alleen je taken op, maar ook wanneer je dit wilt bereiken. Hierdoor ga je sneller werken. Dit geldt trouwens niet alleen voor werkgerelateerde taken, maar ook voor je persoonlijke doelen. Een stage is namelijk het perfecte moment om een grote persoonlijke ontwikkeling door te maken. Schrijf je persoonlijke doelen op en formuleer deze SMART. Deel deze doelen ook met je stagebegeleider, zodat jullie er samen voor kunnen zorgen dat deze doelen behaald worden.

Doelen stellen door middel van een agenda
Foto van Estée Janssens via Unsplash

9. Feedback

Een schouderklopje om te laten zien dat je goed bezig bent, zit er momenteel even niet in. Toch wil je graag weten hoe je het doet. Vraag om feedback op je werk als je deze niet krijgt. Het is belangrijk om te weten hoe je het doet en welke dingen je kunt verbeteren. Door tijdig en regelmatig om feedback te vragen, is de kans op onverwachte kritiek erg klein. Verder werkt het natuurlijk erg motiverend als je zo af en toe een complimentje of positieve feedback krijgt. Wie wil er nu niet horen dat je het goed doet?

Feedback vragen op stage
Foto van mohamed Hassan via Pixabay

10. Neem initiatief!

Je krijgt opdrachten van je stagebedrijf, je rondt deze af en gaat verder met de volgende taak. Natuurlijk is dit goed, maar zorg er ook voor dat je initiatief en interesse toont. Doe eens een leuk voorstel voor een social media post, geef je mening bij een vergadering of vraag of je een collega kan helpen. Het zijn de kleine dingen die je samenwerking net iets fijner maken. Durf initiatief te nemen en maak van je stage een succes!

Je kunt het!
Foto van Emma Matthews Digital Content Production via Unsplash

Met deze tips zorg je ervoor dat jouw stage een groot succes wordt! Wil je weten hoe een werkweek eruitziet als stagiaire bij Blogs4Travel. Lees dan onze blog waarin we je een kijkje geven in de (werk)week.

Meld je vandaag nog aan bij Blogs4Travel!