Effectief communiceren met collega’s tijdens het thuiswerken, hoe doe je dat?

27 maart 2020

Foto van Javier Moline via Unsplash

Nu half Nederland verplicht is om thuis te werken, is het onderhouden van contact met collega’s voor velen veranderd. Ging het organiseren van vergaderingen eerst heel eenvoudig, moet daar nu toch wel even iets meer moeite voor worden gedaan om de bijeenkomst in goede banen te leiden. Gelukkig bestaan er anno 2020 verschillende programma’s om toch nog met elkaar te kunnen vergaderen op een handige en effectieve manier. Daarom zet ik in dit artikel een aantal videobeldiensten voor jullie op een rij, inclusief de voor- en nadelen. Met behulp van dit artikel ontdek je welk videobelprogramma bij jou past. Lees je mee?

Slack

Met Slack onderhoud je eenvoudig contact met al je collega’s. Het handige aan dit programma is dat je naast videobellen ook kunt chatten met elkaar. Een twee-in-een oplossing dus! Hierdoor kun je op verschillende manieren contact onderhouden. Komt het even niet uit? Dan kun je eenvoudig het “niet storen” icoontje aanklikken. Bovendien is de app beschikbaar voor je smartphone én laptop. Zo kun je dus altijd en overal in contact blijven met elkaar. Het videobellen werkt echter alleen op je smartphone en als je wilt videobellen met een groep, dien je de betaalde versie aan te schaffen.

FaceTime

Een bekende app is FaceTime. Hiermee kunnen gebruikers videobellen met elkaar. Het voordeel is dat je geen telefoonnummer nodig hebt en je ook gesprekken met een groep kunt voeren. Daarnaast is de app gratis te gebruiken voor Apple bezitters. Daar zit tevens ook het grote nadeel in verscholen, aangezien je dus alleen kunt communiceren met collega’s die een Apple apparaat bezitten. Ook moeten alle Apple bezitters de nieuwste software op hun iPhone, iPad of Macbook hebben staan om te kunnen videobellen. Is dit niet het geval? Dan kunnen de desbetreffende deelnemers alleen van audio gebruik maken. Voor kleine bedrijfjes kan het uitkomst bieden, maar voor grote bedrijven is het ongeschikt. Er kunnen namelijk maximaal 32 deelnemers meedoen.

Skype

Een ander populair videobelprogramma waar bijna iedereen al bekend mee is, is Skype. Deze app werkt op alle apparaten en voor gebruik heb je alleen een gratis account nodig. Het nadeel van Skype is dat je alleen kunt videobellen met je collega’s als iedereen een eigen account heeft. Daarbij kunnen er maximaal 50 personen meedoen. Bovendien kun je op zowel je computer als je mobiel gesprekken voeren. Op tablets werkt de app ook, dus er zijn genoeg mogelijkheden om in contact te komen.

Foto van Thirza van Dijk via Unsplash

Hangouts (Meet)

Het videobelprogramma van Google is Hangouts. Daarnaast bestaat er ook nog de Hangouts Meet versie. Die laatste is gericht voor de zakelijke gebruikers, terwijl Hangouts meer geschikt is voor de deelnemers zonder zakelijk oogmerk. Zo kunnen daar maximaal tien deelnemers meedoen. Daarom is het voor bedrijven dus efficiënter om Hangouts Meet te gebruiken. Hiervoor heb je wel een G Suite account nodig, wat 5,20 euro per maand kost. De deelnemers krijgen een link toegestuurd, waarmee ze de vergadering of de meeting bij kunnen wonen. Of je nu een Apple, Samsung of ander merk device hebt: iedereen kan van Hangouts Meet gebruik maken. Andere voordelen zijn dat je met maar liefst 100 mensen tegelijk kunt deelnemen en ook gesprekken kunt opnemen. Zelf gebruiken wij deze vorm van videobellen bij ons op kantoor, omdat we vaak met veel mensen tegelijk in overleg zijn.

Zoom

Het laatste videobelprogramma die we voor je op een rijtje zetten is Zoom. Deze populaire app is te gebruiken op Windows, macOs en smartphones die beschikken over Android en iOS. Ook hier kunnen maximaal 100 deelnemers meedoen en zij hebben geen Zoom account nodig om mee te doen met een videogesprek. Net als bij Hangouts Meet is er een optie om het gesprek op te nemen en kun je bestanden delen en chatten met elkaar. Zoom is gratis in gebruik, maar met de betaalde versie heb je meer opties.

Welk videobelprogramma is jouw favoriet?

Meld je vandaag nog aan bij Blogs4Travel!